Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Η Επανάσταση του '21 χρειάζεται γκράφιτι στο Γαλάτσι;


Πολλά θα δούμε και περισσότερα θ’ ακούσουμε όσο πλησιάζουν οι μέρες της 25ης Μαρτίου 2021 που συμπίπτουν με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του ’21. Βέβαια, αν ακριβολογήσουμε, την 25η Μαρτίου 1821 δεν συνέβη απολύτως τίποτα στην σκλαβωμένη πατρίδα μας. Πριν ναι, σηκώθηκαν τα λάβαρα σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου, αλλά την συγκεκριμένη μέρα που έχει καθιερωθεί ώς η εθνική επέτειος, στην Άγια Λαύρα οι καλογέροι έπαιζαν με τα κομποσχοίνια τους, δεν είχαν στο νου τους την Επανάσταση. Αλλά κι η Άγια Λαύρα ήταν ακόμα ένα παραμύθι από τα πολλά που μάθαμε από αγράμματους ή φοβισμένους δασκάλους, ένα άλλο -εξίσου μεγάλο κι αυτό- το περίφημο Κρυφό Σχολειό. Και επειδή υπάρχει ένας ζωγραφικός πίνακας που μας συγκινεί ιδιαίτερα, αυτός του Νικόλαου Γύζη, το παραμύθι μας το δίδαξαν ως αλήθεια. Μιάς όμως και το αναφέραμε, η μόνη πηγή που υπάρχει για το Κρυφό Σχολειό, είναι ακριβώς αυτός ο πίνακας και ένα ποίημα. Αυτά τα δύο δε, ποίημα και πίνακας, δημιουργήθηκαν δεκάδες χρόνια αργότερα, ο μέν πίνακας το 1886, το δε ποίημα του Ιωάννη Πολέμη «Κρυφό σχολειό» το 1899. Υπάρχει φυσικά και το δημώδες άσμα «Φεγγαράκι μου λαμπρό….» για να συμπληρώσει τον κύκλο του ωραιότατου ομολογουμένως παραμυθιού.

Βοά από ψεύδη η ιστορία μας, γενικότερα, βοούν από ψεύδη οι ιστορίες του κόσμου – διότι ο άνθρωπος ευκολότερα αντέχει το ψέμα από την αλήθεια, την αλήθεια δυσκολεύτε να την συλλάβει, το ψέμα όμως του είναι οικείο μιάς και το βιώνει στην καθημερινότητά του. Η Επανάσταση λοιπόν του ’21, πέρα από την στέρεη ιστορικότητα των συμβάντων της, είναι στολισμένη και από ψεύδη. Και σήμερα, στην επέτειο των 200 χρόνων της, καλείται η ορισθείσα Επιτροπή «1821-2021 - 200 χρόνια από την Επανάσταση» -αν την γράφω και σωστά-, να ξεδιπλώσει την ιστορική αλήθεια μέσα από ένα σώου. Εδώ θα είμαστε να το αντέξουμε, τόση τέχνη την περιμένουμε με ανυπομονησία.

Μέχρι τότε όμως, άλλοι τεχνίτες, λερώνουν τοίχους με την μόδα του γκράφιτι, και μάλιστα επί πληρωμή. Ένα τέτοιος καλλιτέχνης λοιπόν, μπορεί να εμφανιστεί και στα γαλατσιώτικα ντουβάρια όπως φημολογείται και ν’ αποτυπώσει πάνω τους δρώμενα από την Επανάσταση του ’21. Αν τελικά εμφανιστεί, θα πρέπει να ξέρουμε πως τον πληρώνουμε εμείς αλλά τον προσέλαβαν οι αντιπρόσωποί μας επί των δημοτικών, δηλαδή οι άλλοι μας εαυτοί. Θέλω να ειπώ, με δυό λόγια, αν θέλουμε ν’ αρχίσουμε να κριτικάρουμε την κακοδαιμονία, πριν πάμε στους εκλεγμένους ταγούς μας, ας αρχίσουμε πρώτα από εμάς. Αλλά έν τέλει, δεν νομίζω να πέσει σε τέτοιο λάθος ο Δήμαρχος Γαλατσίου και να προσλάβει ομιχλώδη καλλιτέχνη να λερώσει το καθαρό κατ’ άλλα Γαλάτσι.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ήταν ένα μέγιστο γεγονός που τάραξε την Ευρώπη, αναμενόμενη δε, διότι ήταν ένα από τ’ αποτελέσματα του Διαφωτισμού που γκρέμισε Λουδοβίκους και φεδουαρχίες και προχώρησε ο πολιτισμός μας. Και οι επαναστάτες, αυτοί που σήκωσαν τον ραγιά από τον ύπνο του – Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος κ.α., δεν ήταν καλοί άνθρωποι όπως αφελώς πιστεύει η πλεμπάγια (κατά Νίτσε), όχι, ήταν επικίνδυνες ψυχές, γι’ αυτό και μεγαλούργησαν.

Πάρα πολλούς τρόπους έχετε κύριε Μαρκόπουλε για να τιμήσει ο Δήμος μας τον Μεγάλο Αγώνα του ’21, και πράγματι, μπορούν οι καλλιτέχνες να συμβάλουν με την τέχνη τους στην εθνική επέτειο μακριά από κίτς. Καλλιτέχνες όμως και όχι μασκοφόροι με πινέλα. Αν συμπέσουν οι ώρες μας κάποια μέρα κι ανταμωθούμε στο Gallo που πάτε για καφέ, ίσως να τα πούμε καλύτερα.

Η

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ήταν ο Καστοριάδης αντικομμουνιστής;

Ήταν ο Καστοριάδης αντικομμουνιστής;   Όλα τα πρωινά είναι πανέμορφα πέρα από τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες. Μάλιστα, στην Ανατολ...