Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Αμπάριζα στον Δήμο …

Αμπάριζα στον Δήμο …

 

Η Αμπάριζα ήταν παιχνίδι του δρόμου όπως μολογάνε οι παλιοί διότι εγώ τουλάχιστον δεν το πρόλαβα. Η προέλευση της λέξης λένε πως είναι αλβανική αλλά δεν είναι. Είναι ιταλική, από την αμπάρα, τον μοχλό δηλαδή της κεκλεισμένης θύρας, «βγάζω-βάζω την αμπάρα», χοντρό ξύλο (ρόπαλο) «πήρε μιά αμπάρα και μας κυνήγησε». Αμπάριζα είναι το παιδικό παιχνίδι αλλά επιτιμητικώς για την παιδαριώδη συμπεριφορά, ακούγεται το: «αμπάρες θα παίξουμε;». Σίγουρα ένας καλός φιλόλογος μπορεί να την ετυμολογήσει κατά πως πρέπει και να μάθουμε περισσότερα. Εγώ πάντως δεν μπορώ διότι στα αρχαία δεν ήμουν καλός, στην ιστορία ακόμα χειρότερα, στην έκθεση μετά βίας έπιανα τη βάση. Που ήμουν καλός; Στα θρησκευτικά με καθηγητή εκείνον το θεό επί της γης τον κ. Γκιζέλη που σαν μας κοιτούσε με το γλυκό του ύφος, φώναζε στην πρωινή μαζική προσευχή του προαύλιου χώρου: «ύμνος!» και γινόταν κόλαση στο Γυμνάσιο. Καλός ήμουν στα θρησκευτικά αλλά δεν τα έμαθα καλά διότι κάθε λίγο και λιγάκι με έβγαζε έξω από την τάξη για τιμωρία. Ήταν ο καιρός της χούντας, ο καιρός των αγίων και οσίων της φυλής, η εποχή του κατηχητικού.

Στην πόλη μας, υπάρχει ένα σωματείο που φέρει την ονομασία «Αμπάριζα», και μάλλον δηλώνει ότι στα διάβα του παρασέρνει τα πάντα, τα παίρνει αμπάριζα. Δεν ξέρω μονάχα αν κρατάνε και ρόπαλα στα χέρια τα μέλη της Αμπάριζας. Λοιπόν, αυτό το σωματείο με πολυετή δράση στα κοινά της πόλης μας, έχει μεγάλη, πολύ μεγάλη προσφορά αλλά μικρή εμβέλεια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν φροντίζουν οι άνθρωποι της Αμπάριζας να κάνουν ευρέως γνωστό το έργο τους; Έργο σοβαρό, έργο πολιτισμού και ουσίας, έργο αξιοζήλευτο; Μάλλον, εκεί καταλήγω δηλαδή, στο ότι δεν νοιάζονται ιδιαίτερα τα μέλη για την προβολή, όπως ενδεχομένως συμβαίνει με άλλα σωματεία-συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Δεν τους ενδιαφέρει η προβολή διότι έχουν ρίξει το βάρος τους στην ανιδιοτελή προσφορά, στους κοινωνικούς αγώνες.

            Η Αμπάριζα, έχει φτιάξει έναν όμορφο χώρο όπου συμβαίνουν ωραία πράγματα, ξέχωρα από την πολιτική που ακολουθεί το κάθε μέλος της. Πιθανολογώ ότι θα έχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ τους όμως υπερισχύει έναντι αυτών και άλλων εμποδίων, η αγάπη τους, η αφοσίωσή τους, το μεράκι τους, για μία πόλη ανθρώπινη, φιλική, καθαρή, δίχως ρύπους πάσης φύσεως. Στον χώρο αυτό κάνουν προβολές, δίνουν παραστάσεις, μέχρι και μαθήματα για πλέξιμο έχουν κάνει – αν ας φαίνεται ακραίο το τελευταίο, να σας πω ότι το πλέξιμο είναι ιδανική απασχόληση για το μυαλό, εννοώ δημιουργική απασχόληση.

            Το σημαντικότερο έργο της Αμπάριζας, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτό με την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη που έχουν δημιουργήσει και συνεχώς εμπλουτίζουν με εκδόσεις προσεγμένες, ψαγμένες, με έργα μεγάλων συγγραφέων που μέσω αυτών έδωσαν ώθηση στον κόσμο, στην ανθρωπότητα, να πάει μπροστά. Έτσι μπορούμε να διαβάσουμε Προυντόν, Νίτσε, Φρόμ, Καμύ, Κίρκεγκωρ, έχουν ακόμα και το Αντί-Ντίρινγκ του Ένγκελς, αυτό το μέγα του έργο που ειρήσθω έν παρόδω οι περισσότεροι κουκουέδες το αγνοούν! Σοβαρή παράλειψη της καταπληκτικής βιβλιοθήκης τους είναι η μεγάλη απουσία της αρχαίας ελληνικής πραγματείας. Αν εξαιρέσουμε ένα έργο του Αριστοτέλη και τρία έργα του Πλάτωνα, απουσιάζουν εκκωφαντικά οι: Πυθαγόρας, Ηράκλειτος, Παρμενίδης, Πρωταγόρας, Αναξαγόρας, Εμπεδοκλής κ.α., με δυό λόγια απουσιάζουν οι θεμελιωτές της επιστήμης, αυτοί που, σήμερα η προηγμένη φυσική και κβαντομηχανική τους έχει σαν μπούσουλα και στις αναφορές της. Κι αυτή τη σημαντική παράλειψη θα την διορθώσουν σιγά-σιγά. Απαιτεί χρόνο η δουλειά αυτή, δεν είναι καθόλου εύκολη παρόλο που η τεχνολογία απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα. Σημασία έχει, όπως τουλάχιστον εγώ εκλαμβάνω το έργο τους, ότι αυτό θα συνεχιστεί σε βάθος με δοσμένη την προσοχή στην ποιότητα, αυτή που έχουν ήδη καθιερώσει στα έργα της βιβλιοθήκης τους.

            Αρκετά μέλη από την Αμπάριζα, όπως είδα, μετέχουν στον κατάλογο των υποψηφίων με τον συνδυασμό «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών». Τον κ. Παναγιώτου, τον κ. Παπαδοκωστόπουλο, τον κ. Κουκίδη, την κ. Διαμαντάτου, τους γνωρίζω σίγουρα – όχι σε προσωπικό επίπεδο αλλά από τις δράσεις τους στα κοινά της πόλης μας. Είναι καθαρές φωνές, πασχίζουν με τον τρόπο τους για μία ανθρώπινη πόλη, είναι αγωνιστές και αρωγοί στον κάθε συμπολίτη μας. Παλιότερα, απ’ ό,τι θυμάμαι, είχα ασκήσει σκληρή κριτική στον κ. Παναγιώτου, είχα ασκήσει όμως και καλή, αυτά στα πλαίσια του δημόσιου καλού και μόνο. Ξέρω ότι αδικώ άλλους υποψήφιους του ανωτέρω συνδυασμού που προέρχονται από την Αμπάριζα, όμως, μην με παρεξηγήσουν, δεν γνωρίζω τα πάντα στην πόλη μας.  

            Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι με την αποδεδειγμένη και ουσιαστική δράση τους στην πόλη μας, αξίζουν, πάντα κατά τη γνώμη μου, να ψηφιστούν και να εκλεγούν. Μόνο οφέλη μπορεί να έχει η εκλογή τους, οφέλη για όλους μας διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κυριολεκτικά εργάτες, παράγουν δηλαδή έργο σημαντικό και οφείλουμε νομίζω να τους τιμήσουμε, ανεξάρτητα που βρισκόμαστε ο καθένας μας ιδεολογικά. Στις τοπικές εκλογές εξάλλου, ψηφίζουμε τους άξιους της πόλης μας, όχι τους εκλεκτούς των κομμάτων.

            Στο ίδιο μήκος κύματος, αξιόλογοι συμπολίτες μας μετέχουν του συνδυασμού «Γαλάτσι από Κοινού», όπως για παράδειγμα ο Πέτρος Ζάκης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, η Αρετή Καλεσάκη, η Αλεξάνδρα Παλαιού, ο Μάνος Πρωτονοτάριος (ο Κόνικλος για εμάς τους γηγενείς!), και σίγουρα κι άλλοι που όμως δεν τους γνωρίζω.

            Νομίζω, πως ανθρώπους σαν όλους τους παραπάνω θέλουμε, ανθρώπους της διαρκούς ανιδιοτελούς προσφοράς. Σε αυτούς εννοείται πως συνυπάρχουν οι περισσότεροι κουκουέδες, ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, ο Δημήτρης Διοΐλης, ο Νίκος Δημητρακόπουλος, η Ουρανία Λυκούδη, η Μαρία Σκορδαλή κ.α. Κοντά όμως σε αυτούς, από την παράταξη του Δημάρχου «Αυτοδιοίκηση για τον άνθρωπο», άνθρωποι όπως οι, Γιάννης Ρωμανός, Ηλίας Χατζής, Αγγελική Ζήκου, Γιάννης Κορρές, η κ. Μανδηλαρά και λίγοι ακόμα αξίζουν της προσοχής μας. Τελευταίο άφησα τον Σταύρο Σκεύο της «Εργατικής Αντεπίθεσης» διότι αυτός είναι μόνος του μία παράταξη και αξίζει να είναι στο δημοτικό συμβούλιο περισσότερο απ’ όλους.

Νομίζω τους πήρα όλους αμπάριζα! Στον Δήμο μας δεν χρειαζόμαστε ισχυρή πλειοψηφία αλλά ισχυρή αντιπολίτευση.

================

Εδώ στο λινκ, η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του σωματείου Αμπάριζα.

================

 

 

Ιωσήφ Στάλιν – Πεζοπόρος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ήταν ο Καστοριάδης αντικομμουνιστής;

Ήταν ο Καστοριάδης αντικομμουνιστής;   Όλα τα πρωινά είναι πανέμορφα πέρα από τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες. Μάλιστα, στην Ανατολ...