Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Αναζητήσεις ...

Από συνήθεια, και ίσως κακή συνήθεια, όταν μιλάμε για το καλοκαίρι, ο νους μας πηγαίνει σε νησιά, σε παραλίες ξωτικές, σε βαρκάδες, σε καλοκαιρινά κολύμπια κτλ. Αυτά τα πράγματα είναι όντως πολύ όμορφα, όμως, το καλοκαίρι, δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν και τα βουνά, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα φαράγγια κτλ. Και να πούμε πως είμαστε τυχεροί οι άνθρωποι που ζούμε στον τόπο τούτο, διότι μας παρέχει όλες τις ομορφιές του κόσμου. Σε αυτά, αν προσθέσουμε και την βαριά βιομηχανία μας -που δεν είναι ο τουρισμός μας όπως εντέχνως έχει δημιουργηθεί η άποψη αυτή- αλλά ο Πολιτισμός μας, τότε πράγματι, μπορούμε να πούμε αβίαστα ότι, είμαστε άνθρωποι ευτυχισμένοι.

Δυστυχώς όμως, επειδή είμαστε άπληστοι, την ομορφιά που μας κυκλώνει δεν την παρατηρούμε σαν μία ενιαία εικόνα αλλά τη σπάζουμε σε κομμάτια, τη χωρίζουμε δηλαδή ανάλογα με τις επιθυμίες μας και τις συναισθηματικές μας εμπλοκές. Με τον τρόπο αυτό, χάνουμε από τα μάτια μας την ενότητα, ουσιαστικά χάνουμε την πραγματικότητα.

Είμαστε τυχεροί για έναν ακόμα λόγο, το πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας μας από τη θάλασσα, δεν είναι παραπάνω από 60-70 χιλ., δηλαδή, και ο πιο απομακρυσμένος άνθρωπος από αυτήν, σε μία-μιάμιση ώρα εύκολα βρίσκεται σ’ αυτήν αν το επιθυμεί. Η θάλασσα, απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα είναι συνυφασμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές ή τα καλοκαιρινά σαββατοκύριακα. Ενώ είμαστε λαός της θάλασσας -κυριολεκτικά- τον χειμώνα την απορρίπτουμε, πλην φυσικά λίγων πάντοτε εξαιρέσεων. Κατά τον ίδιο τρόπο απορρίπτουμε το βουνό το καλοκαίρι.

Επειδή είμαι κάπως ανάποδος άνθρωπος, συνήθως τον χειμώνα μου αρέσει η θάλασσα και το καλοκαίρι το βουνό, δίχως φυσικά δογματικές αντιλήψεις στο θέμα αυτό. Αρμονικά και τα δυό μπορούν να συνυπάρξουν, και τα δυό έχουν οφέλη και μας παρέχουν τα κάλλη τους. Αν σε αυτά προσθέσουμε τον αρχαιολογικό πλούτο, ό,τι καλύτερο έχουμε δηλαδή και μπορούμε να δείξουμε στον ξένο επισκέπτη μας, τότε, πράγματι, μπορούμε να λέμε ότι ο ελεύθερος χρόνος μας γίνεται εποικοδομητικός. Ενδεχομένως να διαφωνήσετε με αυτά που υποστηρίζω και ίσως έχετε στο νου σας να προτείνετε ή να κάνετε κάτι άλλο. Οι διαφωνίες καλές και χρήσιμες είναι όταν κινούνται στα επίπεδα της ευπρέπειας και συνήθως από αυτές μπορούν να γεννηθούν φρέσκα, καινούργια πράγματα.  

Η Ελλάδα, είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος αλλά πόσο αλήθεια τον ξέρουμε; Πόσοι από εμάς συνδυάζουμε διακοπές στις οποίες να περιλαμβάνονται και αρχαιολογικές δράσεις (επισκέψεις σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους κτλ.) και όχι μόνο κάτι μαζικές μαζώξεις που οργανώνονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κάποια βράδια με πανσέληνο; Όπου κι αν βρεθεί κανείς μας στην Ελλάδα, από το ένα άκρο της ώς το άλλο, κάπου δίπλα μας, ένας αρχαιολογικός χώρος καρτερεί την πατημασιά μας, την παρουσία μας. Συνήθως όμως η ματιά μας είναι στραμμένη και μόνο σε όσα μας προτείνουν οι τουριστικές τάσεις, δηλαδή στον δήθεν ευδαιμονισμό, στο life style, στον καταναλωτισμό που ακόμα ανθεί αν και πληγωμένος από την εξέλιξη της ζωής.

Πριν από 25-30 χρόνια περίπου, αναζητούσα με την παρέα μου στη Θεσσαλονίκη την έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Τότε, στην όμορφη πόλη, κανείς οδηγός του ΕΟΤ ή κάποιας άλλης δημόσιας υπηρεσίας δεν είχε συμπεριλάβει την έκθεση αυτή για άγνωστους για εμάς λόγους. Έπειτα από αναζήτηση μιάς ολόκληρης μέρας, την βρήκαμε τελικά στη Ρωμαϊκή Αγορά και φυσικά της χαρίσαμε αρκετό από τον χρόνο μας. Ήταν μία συγκλονιστική έκθεση για έναν ακόμα λόγο, όλα τα εκθέματά της βρισκόντουσαν σε πλήρη λειτουργία. Σήμερα, η έκθεση αυτή έχει βρει μόνιμη στέγη στο Κατάκολο της Ηλείας και πιστεύω αξίζει τον κόπο να την επισκεφτεί κάποιος, τα εκθέματά της θα αποζημιώσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Περισσότεραόμως για την καταπληκτική αυτή έκθεση, μπορείτε να δείτε αν κοιτάξετε τηνιστοσελίδα της.

 

Καλό Καλοκαίρι και … καλά μπάνια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ήταν ο Καστοριάδης αντικομμουνιστής;

Ήταν ο Καστοριάδης αντικομμουνιστής;   Όλα τα πρωινά είναι πανέμορφα πέρα από τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες. Μάλιστα, στην Ανατολ...