Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Ο κύρ Αντώνης …

Ο κύρ Αντώνης

 

Η αγαπημένη πόλη μας, που μετρά κάπου 80-90 χιλ. ψυχές (αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με), μετρά παράλληλα 29 χιλ. οικόσιτα ζώα, αναλογικά δηλαδή ένας στους τρείς έχει σπίτι του κάποιο κατοικίδιο ζώο. Επίσης η πόλη μας, δεν έχει ούτε ένα αδέσποτο ζώο, κάτι που χρεώνεται θετικά στον δήμο Γαλατσίου και ειδικότερα στον νυν Δήμαρχο.

Πέρα από τα κατοικίδια, που είναι από τη φύση τους καλόψυχα, άσχετο αν μερικοί από εμάς θέλουν να τα κάνουν άγρια δίνοντάς τους λάθος εκπαίδευση, καλόψυχοι από τη φύση τους είναι και οι άνθρωποι, εμείς όλοι. Δεν γεννιέται κακός ο άνθρωπος, αντίθετα, αγνοεί τον διαχωρισμό «καλό-κακό», όρο που εφηύρε η κοινωνία όταν έγινε ανταγωνιστική, όταν δηλαδή από την Χρυσή Εποχή, πέρασε σταδιακά και βιώνει σήμερα την εποχή του Σιδήρου, έν ολίγοις την παρακμή, τον ακραίο υλισμό.

Για τις Εποχές των ανθρώπων, έχετε ασφαλώς διαβάσει άπαντες τον θείο Ησίοδο που τα γράφει καλά τα συμβάντα και δεν χρειάζεται κι αναλύσεις το έργο του, όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους μεγάλους ή μικρότερους διανοητές του Κόσμου. Όπως έχει δείξει η ζωή, για να γίνει κάποιος μεγάλος, να ξεχωρίσει δηλαδή από το κοπάδι, απαιτείται ένα βίωμα, συνήθως δυσάρεστο. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τον Ησίοδο, ένιωσε στο πετσί του την πατρική αδικία μιάς και ο πατέρας του προτίμησε τον Πέρση, τον αδελφό του και του άφησε όλα του τα πλούτη και στον αδικημένο Ησίοδο ένα μικρό και άγονο χωράφι – που με την ευφυία του όμως το έκανε γόνιμο και είχε τα προς τα ζήν αξιοπρεπώς. Αλλά μην συνεχίσω, τα γνωρίζετε αυτά τα πράγματα και καλύτερα από μένα.

Οι άνθρωποι λοιπόν, από τη φύση τους είναι γεμάτοι καλοσύνη, μερικές φορές όμως, το βίωμα, το άσχημο και σκληρό βίωμα μπορεί να τους αλλάξει. Όμως μέσα τους, το καλό υπάρχει και ψάχνει ένα αίτιο για να αποκαλυφθεί έκ νέου. Με τις σκέψεις αυτές που ήρθαν αβίαστα, ο νους έτρεξε πάλι στο Κονκλάβιο και στα συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στην έδρα του και ταράσσουν μερικές φορές την ησυχία της πόλης μας.

Οι συμμετέχοντες σε αυτό, δεν είναι κακοί άνθρωποι, κάθε άλλο μάλιστα. Κάποιες φορές όμως, βγάζουν προς τα έξω έναν εαυτό που μοιάζει κακός, μοιάζει, αλλά δεν είναι. Οι συνθήκες που δημιουργούνται στον χώρο του Κονκλάβιου, επειδή είναι κατά κανόνα συγκρουσιακές, απαιτούν εγρήγορση, προσοχή, οι κεραίες πρέπει να είναι σε διαρκή επιφυλακή, ώστε, οι συγκρούσεις που πάνε να γεννηθούν, να αποδυναμώνονται ευθύς αμέσως. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό, όμως μπορεί να γίνει έτσι ώστε να επωφελούνται όλοι οι συμμετέχοντες της καλής παρέας, έστω και με τις διαφωνίες τους. Τα πάντα μπορούν να συζητηθούν και στα πάντα μπορεί να διαφωνήσουν, δίχως όμως ακρότητες, δίχως υψωμένους τόνους, δίχως προκατάληψη. Μπορούν επίσης να μάθουν να ακούνε ο ένας τον άλλον και όχι μόνο να θέλουν να «τα πουν». Το «ακούειν» είναι τέχνη και δηλώνει άνθρωπο πολιτισμένο.

Οι συμμετέχοντες στο Κονκλάβιο, ανήκουν σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους και ενώ πραγματικά μπορούν να απογειώσουν τον σεβασμό προς αλλήλους και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, μερικές φορές αποτυγχάνουν, παρασυρόμενοι κυρίως από τις πολιτικές θέσεις τους που θέλουν να επιβάλουν στους άλλους. Στο λεπτό αυτό σημείο απαιτείται η προσοχή και η εγρήγορση έτσι ώστε να υπερισχύσει ο σεβασμός.

Όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο Κονκλάβιο, κατά καιρούς έχουν ξεφύγει και η σύγκρουση δεν αποφεύγεται. Υπάρχει όμως ανάμεσά τους κι ένας, που αξίζει νομίζω να εστιάσουμε την προσοχή μας διότι ποτέ δεν έχει συγκρουστεί με κανέναν, ποτέ δεν έχει εκφέρει λόγο άσχημο για κανέναν και πάντοτε φανερώνει η μορφή του έναν ευγενή άνθρωπο, γεμάτο καλοσύνη, με χιούμορ, άνθρωπο με θέση ιδεολογική που όμως δεν την προτάσει πάνω από την καλή παρέα. Ας ονομάσουμε αυτόν τον άνθρωπο κύρ Αντώνη, με τον γρήγορο βηματισμό του (μήπως είναι ο Πεζοπόρος;), με τις οικονομικές γνώσεις του λόγω δουλειάς, με το απίθανο χαμόγελό του.

Και να θέλει κάποιος να διαφωνήσει με τον κύρ Αντώνη, δεν θα το κάνει, διότι η μορφή του εκπέμπει πάντοτε μία θετικότατη αύρα. Και οι άλλοι όμως συμμετέχοντες του Κονκλάβιου, μπορούν να γίνουν κύρ Αντώνηδες, να ακούνε, να μιλάνε, να σέβονται, και κυρίως να μην φανατίζονται.

Κύρ Αντώνη, έμπα μπροστά και δείξε τον δρόμο της καλοσύνης στην καλή παρέα, που, μερικές φορές αδικεί η ίδια την ύπαρξή της.    

 

 

Πεζοπόρος Ν4

============

Αιωνία η μνήμη στον επί δεκαετίες συμπολίτη μας Γιάννη Βογιατζή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ήταν ο Καστοριάδης αντικομμουνιστής;

Ήταν ο Καστοριάδης αντικομμουνιστής;   Όλα τα πρωινά είναι πανέμορφα πέρα από τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες. Μάλιστα, στην Ανατολ...