Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Τα παράδοξα των δημοτικών εκλογών στο Γαλάτσι

Τα παράδοξα των δημοτικών εκλογών στο Γαλάτσι

 

«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», έλεγε κάποτε ο «σοφός» λαός, φράση βγαλμένη από την εμπειρία της ζωής. Με διάθεση σκωπτική, ας πω την ίδια φράση για τις δημοτικές παρατάξεις που ζήτησαν την ψήφο μας.

Σάρωσε κυριολεκτικά ο κ. Μαρκόπουλος στις εκλογές. Από το 61,34%, τις 20 έδρες και τους 15.299 ψήφους το 2019, τώρα, στις εκλογές του 2023, έλαβε: 72,69%, 13.342 ψήφους και 26 έδρες. Πρώτο παράδοξο!

Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) από το 7.99%, τις 3 έδρες και τους 1993 ψήφους το 2019, τώρα, στις εκλογές του 2023 έλαβε: 13,51%, 2480 ψήφους και 5 έδρες. Δεύτερο παράδοξο!

Το «Γαλάτσι από Κοινού» από το 4,38%, τις 2 έδρες και τους 1092 ψήφους, τώρα, στις εκλογές του 2023 έλαβε: 5,18%, 950 ψήφους και 2 έδρες. Τρίτο παράδοξο!

Η Εργατική Αντεπίθεση του κ. Σκεύου το 2019 έλαβε 0,66% και 165 ψήφους και τώρα το 2023 έλαβε 0,77% και 141 ψήφους. Τέταρτο παράδοξο!

Η συμμετοχή στις εκλογές του 2019 ήταν 66,68% και στις εκλογές του 2023 η συμμετοχή ήταν 49,90%. Η αποχή λοιπόν ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε αυτές τις εκλογές μιάς και άγγιξε το 50,10%.

Υπολογίζοντας την αποχή και τα άκυρα/λευκά (1,19%), τα πραγματικά ποσοστά που έλαβαν όλοι οι συνδυασμοί στο Γαλάτσι, είναι τα κάτωθι:

Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο (Μαρκόπουλος): 35,4% 26 έδρες.

Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ): 6,6% 5 έδρες.

Γαλάτσι από Κοινού (Σύριζα): 2,5% 2 έδρες.

Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών (Γερμ. Μελισσουργός): 3,8% 2 έδρες.

Εργατική Αντεπίθεση (Σκεύος): 0,37% χωρίς έδρα.

Πέραν της ζοφερής πραγματικότητας των αριθμών που δεν ψεύδονται, η μεγάλη πλειοψηφία είναι η αποχή του 50,10% και τα λευκά/άκυρα 1,19%. Κατ’ επέκταση, στον Δήμο μας, το μισό εκλογικό σώμα δεν αντιπροσωπεύεται. Πέρα από αυτά όμως, στο «δια ταύτα», ο κ. Μαρκόπουλος σάρωσε κυριολεκτικά.

Ο κ. Μαρκόπουλος, είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, αγαπητός στην πόλη μας, ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμος, πανταχού παρών στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, λόγο σκληρό και άδικο δεν έχει εκφέρει ποτέ για πολιτικούς αντιπάλους του, τον βρίσκει ο καθένας μας πολύ εύκολα αν το θελήσει, για μία ανάγκη ή για ό,τι άλλο, έχει το χάρισμα ν’ ακούει – συνεπώς, μέσα απ’ όλα αυτά είναι ο καταλληλότερος για Δήμαρχος στην πόλη μας. Αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι πολιτικοί του αντίπαλοι νομίζω παρόλο που την προεκλογική περίοδο άλλα «έλεγαν» προς άγραν ψήφων. Εδώ να σημειώσω ακόμα ένα παράδοξο: μερικοί πολίτες, πολιτικοί του αντίπαλοι, όταν τον δουν του φιλάνε το χέρι, τον γλύφουν, τον κολακεύουν, χαριεντίζονται μαζί του, αλλά όταν απομακρύνονται, αλλάζουν πρόσωπο και μιλάνε με απρέπεια γι’ αυτόν. Μικροί κατά το ανάστημα άνθρωποι, υποκριτές!

Κερδισμένος των εκλογών και το ΚΚΕ εφόσον κατάφερε και αύξησε των αριθμό των εδρών του. Η Στασιμότητα του συνδυασμού «Γαλάτσι από Κοινού», έδειξε ότι αυτός ο συνδυασμός δεν τραβάει, δεν έχει μέλλον. Ίσως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν ηγηθεί αυτού η κ. Ράνια Καλαντζή (2η στην Περιφέρεια), τότε θα μπορέσει να αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά του και να έχει ουσιαστικό λόγο στα πολιτικά δρώμενα του Γαλατσίου.

Ο κ. Μελισσουργός, ήταν προεκλογικά το μεγάλο μυστήριο. Αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι θα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό πάνω από 12-14%. Σίγουρα το ποσοστό που έλαβε ήταν απογοητευτικό, μη αναμενόμενο παρόλη τη σύμπραξη που έκανε με την ομάδα του Αμπάριζα. Πιστεύω ότι στην αντιπολίτευση, όπως και το ΚΚΕ, θα έχει λόγο ουσιαστικό, λόγο πολιτικό.

Πηγαίνοντας από τα δημοτικά δρώμενα στα περιφερειακά, τόσο ο κ. Ζώμπος 12ος με 4532 ψήφους αλλά και η κ. Ράνια Καλαντζή 2η με 1953 ψήφους, η κ. Σοφία Ανδριοπούλου με 1904 ψήφους και μάλλον η κ. Ειρήνη Νταή με 1870 ψήφους, εκλέχθηκαν σίγουρα με τις παρατάξεις του κ. Χαρδαλιά και του κ. Ιωακειμίδη αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, ο κ. Χαράλαμπος Κόκλας 5ος με 1844 ψήφους, μάλλον δεν εκλέγεται με τον κ. Ιωακειμίδη. Με τον κ. Σγουρό εκλέχθηκε επίσης ο Νίκος Μαγκανάρης, 2ος  με 2120 ψήφους. Εκείνος που δεν κατάφερε να εκλεγεί ήταν ο κ. Βασίλης Κρικέλης με 408 ψήφους στην παράταξη του κ. Καμπούρη. Ειδικά ο κ. Κρικέλης, έδωσε έναν αξιοπρεπέστατο αγώνα, δίχως λαϊκισμό και κούφια λόγια όπως συνέβη με κάποιους υποψηφίους για τον Δήμο μας. Συγχαρητήρια στους από πάνω εκλεγέντες και μή, αλλά και στον κ. Κρικέλη για τον καλό αγώνα που έδωσε. Με τον τρόπο του, είναι κι αυτός νικητής.

Από εδώ και πέρα, ας αναλάβουν οι «ειδικοί» να αναλύσουν όλα τα παράδοξα που συνέβησαν σε αυτές τις εκλογές, που ήδη είναι παρελθόν.

 

 

 

 

Ιωσήφ Στάλιν – Πεζοπόρος

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ήταν ο Καστοριάδης αντικομμουνιστής;

Ήταν ο Καστοριάδης αντικομμουνιστής;   Όλα τα πρωινά είναι πανέμορφα πέρα από τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες. Μάλιστα, στην Ανατολ...